ZALOGUJ SIĘ

O nas

Bio Save By Booking to platforma handlowa, która umożliwia swoim klientom zakup produktów ekologicznych najwyższej jakości, wytworzonych w oparciu o zrównoważony łańcuch dostaw. Jest on zaprojektowany dla tych, którzy poszukują specjalnych produktów, nie znajdujących się w typowych supermarketach i chcą je kupić za odpowiednią cenę, nie wychodząc przy tym z domu.

Dzięki tej stronie internetowej każdy może nawiązać bezpośredni kontakt z producentami żywności ekologicznej, omijając cały łańcuch dystrybucji, który zapewnia hurtownikom i punktom sprzedaży rolę pośredników w tym procesie.

Każdy producent demonstruje swoim klientom w jasny i uczciwy sposób jak dany produkt jest uprawiany, gwarantuje ich ekologiczne pochodzenie i opisuje wszystkie etapy produkcji, od uprawy aż do momentu, kiedy towar trafia na stół.

Zakupione produkty są następnie wysyłane za pośrednictwem wyspecjalizowanych firm kurierskich, a Bio Save By Booking śledzi cały ten proces,  zapewniając dostawę w ustalonym wcześniej terminie. Nasz projekt promuje w ten sposób sprawiedliwy handel za pośrednictwem platformy internetowej, która gromadzi potrzebne produkty ekologiczne i uzupełnia swoją ofertę, gwarantując najlepszą cenę i jakość towarów, poprzez produkcje w partiach i marketing wirusowy, wybierając najlepszych włoskich producentów żywności ekologicznej i w dokładny, rzetelny sposób dokumentując procesy produkcyjne.

Jeśli chcesz nas poznać lepiej, poniżej opisujemy nasze doświadczenia oraz to, co skłoniło nas do stworzenia tego projektu:

Nazywam się Andrea, przeniosłem się z mojego rodzinnego miasta Biella w regionie Piemont do Mediolanu, aby najpierw ukończyć studia w zakresie inżynierii komputerowej i psychologii, a potem rozpocząć pracę.

We wrześniu 2013 roku, kiedy zrezygnowałem z pracy w jednej z największych międzynarodowych firm z branży IT, postanowiłem, wraz z kilkoma znajomymi, założyć startup Save By Booking srl, aby poświęcić się rozwijaniu projektu, którym mogłem zajmować się od samego początku i który doceniałby małych producentów, pomagając im w rozwoju.

We moich wspomnieniach z dzieciństwa pozostały nostalgiczne opowieści mojego dziadka, rolnika z powołania, który kochał ziemię; w 63’, kiedy rolnictwo przynosiło małe dochody, niewystarczające na pokrycie kosztów studiów dla dzieci, musiał opuścić swoją farmę i przenieść się do miasta, aby rozpocząć pracę w fabryce. Dopiero po przejściu na emeryturę mógł powrócić do swojej pasji.

W dzisiejszych czasach, kto tak jak on jest w stanie poświęcić cały swój czas i wysiłek na pracę w gospodarstwie, stara się bezpośrednio dotrzeć do konsumenta końcowego, jednocześnie zajmując się łańcuchem dostaw, sprzedażą i wysyłką - i przy tym ma czas na rzetelną uprawę roślin!

Jednakże dziadek, w epoce poprzedzającej rozwój dystrybucji na szeroką skalę, otrzymywał od mieszkańców wsi indywidualne zamówienia na mleko, mąkę, ziemniaki, pomidory, orzechy laskowe…nawet na następny rok. To umożliwiło mu produkcję „na zamówienie”, dokonywanie słusznych wyborów i oszczędzanie czasu, z poszanowaniem rytmu natury.

Żyjąc w wielkim mieście, uwięzionym w swoim sztucznym rytmie, próbowałem na nowo odkryć smaki i autentyczność produktów, których mogłem spróbować dzięki mojemu dziadkowi, ale zdałem sobie sprawę z licznych trudności i tego, il czasu trzeba poświęcić na znalezienie producentów, których mógłbym poznać osobiście i którym mógłbym w pełni zaufać.

Moje głębokie zainteresowanie informatyką skłoniło mnie do przemyśleń na temat sposobów, w jakie nowe technologie mogą pomóc w rozwiązaniu mojego problemu. Postanowiłem stworzyć więc „Save By Booking” - oszczędzanie przy rezerwacji.

Kiedy oglądałem różne strony internetowe, zauważyłem, że starają się one przyciągnąć klientów za pomocą przesadnych zniżek, ale ja nie chciałem podążać w tym kierunku.

Chciałem znaleźć sposób na zoptymalizowanie pracy rolników i zaangażowanie grupy konsumentów w łatwy i przejrzysty sposób. Potrzebowałem certyfikowanej, zdrowej żywności ekologicznej za uczciwą cenę, która pozwoliłaby mi zaoszczędzić pieniądze poprzez mechanizm rezerwacji. Dlatego właśnie nazwa strony składa się z elementów: „bio”, „save by” i „booking”.

Trudno było mi znaleźć właściwą drogę.

Z pomocą innych chętnych „towarzyszy podróży” i dzięki konstruktywnej wymianie informacji między ludźmi w różnym wieku i o różnych doświadczeniach, portal bio.savebybooking.pl mógł wreszcie ujrzeć światło dzienne.

Chcę podkreślić, że, wbrew pozorom, bio.savebybooking.pl to platforma znacznie różniąca się od setek innych stron e-commerce, które obiecują wszystko od razu i w najlepszej cenie: różnica polega na tym, że nasza platforma zarządza procesem, który umożliwia drobnym producentom sprzedaż produktów bezpośrednio swoim klientom, optymalizując w ten sposób swoją pracę i unikając niepotrzebnych wydatków marketingowych.

Jeśli dotarłeś już do tego miejsca, to znaczy, że z pewnością podzielasz naszą chęć życia w zdrowszym, bardziej przejrzystym świecie.

Jak już zdążyłeś zauważyć, nie jestem ani sprzedawcą, ani rolnikiem, ale z ogromną pasją, wytrwałością i pomocą moich współpracowników i wszystkich tych, którzy wnoszą swój wkład dzięki ciekawym pomysłom, chcę nieustannie rozwijać projekt, jakim jest bio.savebybooking.pl. Pragnę gwarantować wszystkim klientom najwyższą jakość produktów, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska oraz osób pracujących.

Jeśli chcesz napisać do mnie maila, z przyjemnością przeczytam, jakie są Twoje oczekiwania i postaram się znaleźć ofertę specjalnie dla Ciebie. Dziękuję za odwiedzenie strony bio.savebybooking.pl i mam nadzieję, że niedługo się zobaczymy!


Nazywam się Valeria, jestem projektantką produktu i pasjonuję się technologią.

Już od wielu lat interesuję się tematyką ekologiczną, w szczególności skupiam się na wpływie moich wyborów żywieniowych na środowisko i zdrowie: żywność ekologiczna jest dla mnie czymś niezbędnym.

Kiedy mój brat, Andrea, wpadł na pomysł utworzenia strony Save By Booking, bez wahania postanowiłam, że chcę wspólnie z nim rozpocząć tę przygodę.

Obecnie zajmuję się kwestiami graficznymi, koordynowaniem wpółpracowników i działaniami mającymi na celu rozpowszechnienie naszego projektu.

Jednym z najciekawszych aspektów naszej pracy była możliwość osobistego poznania producentów i ich gospodarstw: zrozumieliśmy, że za każdym produktem stoi rolnik, przetwórca, który działa dzięki nabytemu doświadczeniu ( a w niektórych przypadkach również dzięki dużej dawce kreatywności i pomysłowości!).

Chciałam sprawić, aby wyszukiwanie produktów było łatwe i przyjemne, umieszczając na platformie ich szczegółowe opisy, w których można znaleźć wszystkie najważniejsze informacje. Kiedy ja robię zakupy przez internet, zwykle szukam takich szczegółowych opisów (i nie zawsze są one przedstawione w prosty i przejrzysty sposób) lub czytam informacje na temat każdego producenta.

Drugim interesującym aspektem naszej pracy była bezpośrednia interakcja z wieloma konsumentami w celu poznania ich pomysłów, opinii, głównie poprzez uczestnictwo w różnych targach (Fa’ la cosa giusta, Seeds & Chips i wiele innych).

Kiedy nasza działalność jest w pełni operacyjna, aby nie marnować więcej środków, naszym celem jest wykorzystanie w marketingu skonstruowanego przez nas mechanizmu wirusowego. Dzięki niemu pierwszym osobom robiącym u nas rezerwacje oferujemy niższe ceny, pod warunkiem, że będą promować naszą ofertę, przekazując informacje swoim znajomym lub wysyłając je drogą elektroniczną, aby osiągnąć minimalną liczbę zamówień przed datą wygaśnięcia danej oferty.


Nazywam się Matteo, jestem specjalistą od spraw żywienia i zajmuję się badaniem oraz wyborem producentów certyfikowanej żywności ekologicznej, zwykle lokalnych, posiadających gospodarstwa średniej wielkości oraz takich, którzy są związani w pewien sposób z danym obszarem. Odwiedzam producentów, którzy chcą otrzymywać zamówienia za pośrednictwem naszej platformy, sprawdzam, czy posiadają certyfikaty ekologiczne, czy ich działalność prosperuje prawidłowo oraz czy wyznają takie same zasady, jak my.

Zapewniamy wygodę zarówno producentom, jak i konsumentom: sprzedając i produkując optymalną ilość towaru, koncentrując się przy tym na konkretnym terminie, cena (zawsze ustalana wyłącznie przez producenta) może uwzględniać tę optymalizację. Unikając marnotrawstwa i pośrednictwa w naszych działaniach, taki certyfikowany produkt ekologiczny wysokiej jakości i o dużej wartości trafia bezpośrednio od producenta do domu klienta, bez żadnych pośredników.

Bio.savebybooking, aby uniknąć dodatkowych kosztów, nie posiada magazynu, a my nie zajmujemy się transportem towarów; ale to nie oznacza, że w szczególnych przypadkach ja sam nie pomagam w organizowaniu dostawy i nie sprawdzam, czy wszystko przebiega zgodnie z ustaleniami. Mam bezpośredni kontakt z każdym producentem i często odwiedzam ich siedziby, aby przyjrzeć się produktom, poznać ich charakterystykę oraz sposób działania danego producenta. Certyfikat biologiczny, a ponadto sezonowość, wyjątkowość, kunszt oraz identyfikowalność to wymagania, które muszą spełnić i zagwarantować nasi producenci. Kiedy mówię o małych producentach, mam na myśli osoby, które pracują na polu, które chcą opowiedzieć o swojej działalności i przekazać te informacje innym ludziom, ale zwykle nie mają na tyle zaufania do narzędzi informatycznych. To właśnie takim osobom pomagam publikować oferty wraz ze zdjęciami. Za każdym produktem stoją ludzie, których należy dopuścić do głosu: każdy powinien mieć szansę na poznanie tradycji związanych z danym produktem, jego cechy charakterystyczne. Czasami bardzo trudno jest rozpowszechnić te informacje bez aktywnego udziału. Dużo zależy też potem od konsumentów, którzy są tutaj najważniejsi: chcielibyśmy, aby to oni sami znaleźli i docenili zalety czekania: dzięki rezerwacji pełnoziarnistej mąki ekologicznej z określonym, ale nienatychmiastowym terminem dostawy, wysyłanej bezpośrednio do domu klienta, docenia się świeżość zmielonego produktu. Algi są również przygotowywane na zamówienie i według potrzeb klienta, a dodatkowo są one specjalnie pakowane w sposób korzystny zarówno dla konsumenta, jak i dla środowiska. Mamy nadzieję, że dokonując rezerwacji na bio.savebybooking i poznając historię każdego producenta poczujecie lepszą więź z osobami, które hodowały z uwagą i troską to, co potem stawiacie na swoich stołach, ponieważ „jesteśmy tym, co jemy!”.


Nazywam się Sergio, jestem synem rolników, urodzonym w gospodarstwie, w świetle lamp naftowych: swoją karierę w przemyśle włókienniczym zbudowałem na ciężkiej pracy i długiej nauce. W Save By Booking przeważnie wykonuję zadania mające na celu wspieranie działalności firmy. Moje dotychczasowe doświadczenie i brak znajomości najnowszych technologii  sprawiają, że moje podejście do platformy jest bardziej sceptyczne i krytyczne, jako że procedury informatyczne nie są w zasięgu każdego.

Zajmuję się sprawdzaniem i gwarantowaniem tego, że wszystkie czynności i procedury na naszej stronie respektują nie tylko obowiązujące przepisy, ale także przejrzystość działań wobec osób produkujących i kupujących.

Kiedy zaczęliśmy przygotowywać nasz projekt, spędziłem mnóstwo czasu na porównywaniu z Andreą i naszymi partnerami oraz współpracownikami naszych wzajemnych doświadczeń i pasji. Był to bardzo ważny moment w kwestii naszego rozwoju osobistego. Wymieniając się opiniami wzmocniliśmy relacje między nami i poznaliśmy punkt widzenia każdego z osobna, czego trudniej by było doświadczyć w normalnej interakcji typu rodzina/praca. Andrea pracował jako programista, ja natomiast znałem wszystkie procesy produkcyjne firmy i sektor rolnictwa.

Właśnie ze względu na te umiejętności, głównym punktem, o który walczyłem, było to, aby strona bio.savebybooking.pl nie stała się zwykłym reprezentantem handlu fizycznego w sieci, ale aby była czymś więcej: aby zajmowała się podstawową optymalizacją procesów, w sposób umożliwiający prezentację produktów pozbawionych pozycji kosztowych związanych z pośrednictwem i nie po obniżonych cenach z powodu niskiej jakości lub bez marży dla producenta.

Mam nadzieję, że również Ty, szanowny gościu odwiedzający naszą stronę, skorzystasz i podzielisz się swoimi obserwacjami na temat tego, co udało nam się do tej pory dokonać.

Pioneers Challenge TOP150
Unioncamere Lombardia
Regione Lombardia
This project was launched with the contribute of Regione Lombardia and Unioncamere Lombardia
X